Kiedy i gdzie powstała?
Ciężko ustalić jednoznaczną datę początku pizzy we Włoszech. W Cinquecento (pojęcie odnoszące się do XV w. we włoskiej kulturze, okres wł. renesansu) na południu Włoch popularnością cieszyła się focaccia. Między XVI a XVII w. wyrabiano miękką pizzę ze smalcem (strutto), serem, bazylią i pieprzem, potocznie zwaną mastunicona. Tak przynajmniej podaje pan Marcello Giusto, w jednym z artykułów listopadowego numeru magazynu dla fanów kultury włoskiej „Italia mi piace”. Nie udało mi się znaleźć niczego na temat szesnastowiecznej mastunicony, jednak jeśli takowa istniała, to jej potoczna nazwa zapewne wzięła się od włoskiego słowa masticare, czyli żuć.
Pomidor, jako kluczowy składnik, pojawił się rzekomo w XVIII w. :)
Ze względu na swoje skromne ingredienty przez wieki pizza cieszyła się popularnością wśród poveri – biedaków, sprzedawano ją głownie na ulicznych straganach (bancarelle) w ubogich dzielnicach Neapolu.
Ale skupmy się na faktach
W 1830 roku powstała pierwsza włoska pizzeria Antica Pizzeria Port’Alba di Napoli, która istnieje do dziś. Jeśli jeszcze nie byliście w Neapolu, to przy najbliżej okazji warto odwiedzić to miejsce. Najlepsza margherita na świecie, sul serio!
W 1889 roku podczas pobytu króla Umberto I i królowej Margherity di Savoia w Capodimonte il miglior pizzaiolo di Napoli – najlepszy neapolitańsaki pizzaiolo, Don Raffaele Esposito przygotował dla królowej pizzę con basilico, mozzarella e pomodoro, która przypominałaby jej włoską flagę. Ta oto pizza bardzo królowej do gustu przypadła i stąd wzięła się nazwa najprostszej a zarazem najsmaczniejszej pizzy włoskiej.
A wy jaką lubicie najbardziej?
Poniżej znajdziecie listę tych najpopularniejszych.
Bianca/Foccacia
Pizza con olio d’oliva, rosmarino e sale
Margherita
Pizza con pomodoro, mozzarella e basilico
Marinara
Pizza con pomodoro, aglio e origano
Diavola
Pizza con pomodoro, mozzarella e salame piccante
Quattro formaggi
Pizza con mozzarella, parmigiano, gorgonzola e provola
Quattro stagioni
Pizza con pomodoro, mozzarella, carciofi, prosciutto cotto e funghi
Capricciosa
Pizza con pomodoro, mozzarella, carciofi, prosciutto cotto, funghi e olive
Romana / Napoletana
Pizza con pomodoro, mozzarella, acciughe e origano
Funghi
Pizza con pomodoro, mozzarella e funghi
Alla Pescatora
Pizza con pomodoro, mozzarella e frutti di mare
Vegetariana / Ortolana
Pizza con mozzarella, zucchine e melanzane grigliate
Porady i ciekawostki językowe
Jeśli coś jest nudne, np nudny film, Włoch powie: „Questo film è una pizza!”, albo po prostu „Che pizza!”- Ale nudy!
Ale uwaga, za pomocą „pizzy” można też kogoś uprzedzić, że ma się ochotę go spoliczkować (dare uno schiaffo). Jeśli usłyszycie- Ora ti dò una pizza (dosłownie- Teraz dam ci pizzę) to lepiej jej nie przyjmujcie ;)